Welcome to our news section
Pasec Port zekert historisch schip
Zeg niet zomaar boot tegen de Westhinder III. Dit lichtschip fungeerde vanaf 1864 als richtingsaanwijzer voor de schepen zoals de verkeersborden dat voor auto’s doen. Met lichtsignalen en een misthoorn hielp het schippers navigeren langs zandbanken en kliffen. Ondertussen met pensioen en gered van de schroothoop is de Westhinder naar haar laatste kaai gevaren en verankerd met de hulp van Pasec Port, Gosselin.
Goodwill in Antwerpse industrie
De Haven van Antwerpen en Gent zijn de enige havens die een certificaat vragen dat bewijst dat je schip niet gaat zinken in het dok. Daarom had MPM, de organisatie die de Westhinder onder haar hoede heeft genomen, nood aan erkende experts in lashing en securing. De Westhinder wordt in het midden van Dok 1 gelegd, haar nieuwe ankerplaats. Omdat Pasec Port van Gosselin al jarenlang gekend is, vroeg MPM hen om hulp.
Nico die al veertig jaar lasher is en een passie heeft voor alles wat vaart, sprong mee op het project. “Tussen de bedrijven in het Antwerpse is er een grote goodwill om elkaar te helpen binnen hun capaciteiten. Pasec Port was dus meteen enthousiast om te helpen!”
Red de Westhinder
“De Westhinder lag jarenlang in het Bonaparte dok, maar toen het platbodem schip Ouderhoek dat daar ook voor anker lag zonk, trok het plots veel aandacht”, vertelt Patrick, bestuurder van de Antwerpse Jachthavens Willemdok en Linkeroever en tevens officieel Schipper van de Westhinder. Maar die aandacht was niet alleen maar positief, want om te voorkomen dat er nog een schip zou zinken in het dok, wilde men de Westhinder verschroten.
Naast hem zit Dirk, Scheepsarchitect Erfgoed en een man met een uit de hand gelopen hobby in het restaureren van schepen. “Varend Erfgoed Vlaanderen vroeg me daarom een jaar of zes geleden of we iets gingen doen met de Westhinder. En zo is het project ‘Red de Westhinder’ onstaan.” Voor Water-rAnt, een reünie van authentieke schepen, boten en vaartuigen van de Haven van Antwerpen, werd de Westhinder met groot succes geopend voor het publiek.
Daarna begonnen de restauratiewerken aan het schip. De andere Westhinders zijn volledig verbouwd, maar dit schip is nog volledig authentiek. Dat betekende ook dat niets nog werkte. Met een team van gedreven vrijwilligers gingen Patrick en Dirk aan de slag. “Gelukkig is de Westhinder gebouwd met een ijsklasse voor wanneer de Noordzee dichtvroor. De romp is dus stevig gebouwd en haar diktemetingen waren meer dan genoeg om nog jaren rond te dobberen.”
Maritiem Patrimonium
Het schip zelf is ondertussen erkend als cultureel erfgoed wat betekent dat ze niet opnieuw verwaarloosd mag worden. Patrick van MPM lacht; “ze moet voor altijd gesoigneerd worden.” MPM, of Maritiem Patrimonium, heeft momenteel twee schepen onder haar hoede en een zestigtal geregistreerde vrijwilligers. Enkele van hen hebben zelfs een opleiding tot gids gevolgd zodat ze bezoekers kunnen begeleiden op weg naar de schepen en op de schepen zelf.
“In de Haven van Antwerpen is er nergens de mogelijkheid om een zeeschip te bezoeken. De Westhinder is een klein schip, maar je krijg toch een idee hoe het leven aan boord is. Het is de bedoeling dat er nog meer schepen in Dok 1 komen te liggen zodat het een belevingssite wordt. Vooral voor de jeugd is dit een meerwaarde. Er is een nijpend tekort aan maritieme mensen, dus met dit project hopen we ook wat awareness te creëren bij jonge mensen”, aldus Patrick.
Lees hier meer over de geschiedenis van de Westhinder
About Gosselin
Gosselin Logistics is a leading provider of logistics services. With activities ranging from shipping, forwarding and warehouse storage to customs formalities Gosselin Logistics can offer its customers a constant supply chain. Heavy-Gosselin is a division of Gosselin Logistics specialized in industrial projects.
Gosselin Logistics is a division of the Gosselin Group that has its headquarters in Antwerp, Belgium. The company was founded in 1930 and employs a staff of 800 that generates more than 270 million Euros in sales.